Ájurvédikus masszázs

 

Mi az ájurvéda?

A szanszkrit szó első tagja azt jelenti, hogy élet (erő, életerő), a véda magyar fordítása pedig tudás (ismeret). Azaz az ájurvéda az élet tudománya.
Ez a több ezeréves indiai hagyomány nemcsak elvont filozófia, hanem praktikus életvezetési útmutató is. Segít abban, hogy miként éld az életedet úgy, hogy jól érezd magad a bőrödben és egészséges légy.
Ennek a tudástárnak a része az orvostudomány is, amit Indiában a mai napig magas szinten oktatnak, alkalmaznak. Az ájurvédikus orvoslás eszközei között pedig nem csak gyógynövényeket, étkezésre, mozgásra vonatkozó terápiákat, méregtelenítési eljárásokat, pszichológiai vonatkozású útmutatásokat találunk. Fontos része a rendszernek a masszázs is.

Mi az ájurvédikus masszázs?

Ez egy olyan terápia, amelynek a célja az életerő áramlásának harmonizálása. Ez jól hangzik, de mégis mire hat? Mit érint?

 • Természetesen a masszázs legfőképp a bőr felületét érinti. Az ehető minőségű szezámolaj minden jótékony összetevője felszívódik és táplálja a sejteket. A bőr feszesebb, szebb, élettelibb lesz, szárazsága megszűnik, így jobban el tudja látni védelmi funkcióját.
 • A hajszálerek felszívják a tápanyagokat, és továbbítják azokat a test távolabbi sejtjei felé is.
 • Aktív lesz a vérkeringés a nyirokkeringéssel együtt, ami segíti az anyagcsere folyamatok, illetve az immunrendszer harmonikus működését.
 • A nyirokrendszer stimulálásának másik következménye, hogy oldódnak a zsírlerakódások, ezáltal a cellulittól is könnyebb megszabadulni.
 • Az izmok tónusba kerülnek. Az ízületek átmasszírozása, olykor átmozgatása is szerepel a protokollban.
 • A masszázsnak talán az idegrendszerre van a legjobb hatása. Az érintések (masszázstechnikák) sorrendjének köszönhetően testileg és lelkileg egyaránt teljesen ellazult állapotba kerülünk. Relaxált állapotban elengedhetjük fizikai és/vagy érzelmi jellegű feszültségeinket.
 • Eddigi tapasztalataim szerint vendégeim sokkal jobb közérzettel, felszabadultabb tudatállapotban távoznak egy-egy masszázs után.

Egy másik megközelítésben az ájurvédikus masszázs az egész testet érinti a fejtetőtől a kislábujjig. Fontos, hogy a legfőbb stresszraktárainkat kezeljük. Sajnos, ha az érzelmi és mentális stresszet nem dolgozzuk fel, akkor fizikai szinten fognak lerakódni. Hívhatjuk ezeket a helyeket parkolópályáknak is, ahol a feszültségeinket tároljuk.

Íme a legfőbb stresszraktáraink:
1. Hát

Legjellemzőbb a hát, a nyak- és a vállfájdalom, hiszen a mindennapi élet stresszei főleg ezeken a területeken jelennek meg. Persze az életformából adódó rossz testtartás vagy mozgásszegény életmód se tesz jót ezeknek a területeknek, ahogy bizonyos betegségek következményei sem.

Miért fontos a hát kezelése?

Itt találjuk a gerincoszlopot. A gerinc idegrendszeri összeköttetései, illetve a gerincvelői folyadék áramlása minden testi, lelki működésünkkel összefüggésben áll.

A kezelés a gerinc legalsó pontjának masszírozásával kezdődik: a farokcsont az alap. A protokoll szerint ezután a gerinc mentén, majd a lapocka körül sajátos kör, végtelen, sprirál, vízszintes, illetve függőleges mozdulatsorokkal dolgozik a szakember.

2. Has

Minden hagyomány kitüntetett területe. Az indiai tradícióban költőien az “Energia Óceánja” elnevezést kapta. A nyugati orvostudománynak egyre több bizonyítéka van arra, hogy bélrendszerünk a “második agyunk”. Saját tapasztalatból is tudjuk, hogy a gyomor és a belek milyen érzékenyen reagálnak az érzelmeinkre.

Az ájurvédikus masszázs egy mandalát fog rajzolni a testnek erre a központi részére. A mozdulatok másik fele pedig az emésztés folyamatát követi végig. Csodaszép élmény!

3. Mellkas

A kulcscsont, a szegycsont és a bordák védik a létfontosságú szerveket, a szívet és a tüdőt. Hányszor találkozunk mellbevágó hírekkel, szívszorító történetekkel...?! Jót tesz ennek a testrésznek a finom átmasszírozás a kulcscsont, a szegycsont, a bordák íve mentén.

4. Csípő/Fenék

Ezen a tájékon gyakran régről hozott emlékeket tárolunk. Adott pontok szisztematikus stimulálásával hatékonyan kilazítható ez a terület.

5. Arc és fül

A stresszmentesítés érdekében fontos a végtagok, valamint a kéz és a talp átmasszírozása is. Nem maradhat ki az arc és a fül sem. Vajon miért? Olyan csodásan alkotott meg minket a természet, hogy bizonyos testrészeinken megtaláljuk belső szerveink térképét. Más megközelítésből pedig azért fontos ezeknek a területeknek a kezelése, mert számtalan olyan pontot érint a szakember, amelyekkel pozitívan befolyásolható az életerő áramlása.

 

Az ájurvédikus masszázs elengedhetetlen kelléke a szezámolaj vagy a szezámolajat tartalmazó gyógynövényes olajok.

Miért pont a szezámolaj?

 • Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, gombaölő hatása van.
 • Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B- és E-vitaminokat.
 • Kiválóan lehet használni méregtelenítésre, cellulit kezelésére.
 • Az olajban lévő összetevők a hajszálereken keresztül eljutnak a véráramba, a nyirokrendszerbe, így javítják az immunrendszer működését.
 • Energetikai hatásáról pedig érdemes személyes tapasztalatot szerezni.

Figyelem! Csak azt kend a bőrödre, amit meg is ennél! Ezért én csak ehető minőségű szezámolajat használok!

 

skselfnessstudio

 

Az Árlistából válaszd ki a Neked megfelelő szolgáltatást, és a fenti képre kattintva egyszerűen meg tudod rendelni ajándékutalványodat.